Over de praktijk

Doula praktijk Matres
Deskundige ondersteuning voor jou op maat
Wil je afspreken?
Doula begeleiding
Een doula biedt niet-medische begeleiding tijdens je bevalling. Ondersteuning in de vorm van praktische handvatten en pijnverlichtende technieken voor jou en je partner, maar ook een luisterend oor en een bekend gezicht.
Ik wil meer weten!
Zwangerschapscursus
Een zwangerschapscursus geheel gericht op bewustwording en eigen regie tijdens de bevalling. Wat gebeurt er in je lijf, wat zijn je keuzes en wat kan je zelf doen?
Meer informatie
Rebozo massage
Rebozo massage is een speciale vorm van masseren uit de Mexicaanse traditie met behulp van een gewoven doek. Een hele milde vorm van massage die bijzonder geschikt is tijdens de zwangerschap en diep ontspannend werkt.
Meer weten
Vrouwencirkel voor zwangeren
Ongeveer eens per maand een avond die helemaal draait om ontspanning. Kom samen met andere zwangere vrouwen uit de regio en kom een avond helemaal tot rust. Je krijgt tijdens deze avonden ook concrete tips & tricks voor tijdens de bevalling.
Doe mee!
Losse consulten
Heb je een specifieke vraag, een verzoek of een probleem waar je extra aandacht aan wil besteden? Een los consult behoort altijd tot de mogelijkheden.
Meer informatie
Previous
Next

Welkom bij doula praktijk Matres! Mijn naam is Linda Brakenhoff. Wat fijn dat je interesse hebt in mijn praktijk! Ik ben gevestigd in Leiden. Sinds 2018 ben ik werkzaam in de geboortezorg. De praktijk is geboren vanuit de visie om iedere vrouw het baren op een bewuste manier te laten ervaren. Soms wordt de bevalling gezien als een zure appel waar je doorheen moet bijten. Mijn doel voor alle vrouwen die ik begeleid, is dat ze bewust en misschien zelfs met plezier het proces ingaan. Als doula sta ik jou en je partner bij met kennis, aandacht en aanwezigheid. Ik bespreek angsten en zorgen met je, en help je om binnen de mogelijkheden de beste situatie te creëren, zodat jij een bewuste, betekenisvolle bevalling mag meemaken. Heb je er al zin in?

Over de Matres

Matres (Latijn ‘Moeders’) en Matrones zijn aanduidingen voor verscheidene groepen van drie moedergodinnen of bovennatuurlijke vrouwelijke beschermsters die vereerd werden door Keltisch-Germaanse volkeren in de klassieke oudheid. Hoe ze gezien werden, verschilde per situatie. Soms waren ze als groepje verbonden aan een stam, een gebied, of een specifieke familie. De cultus is bekend door ongeveer elfhonderd Latijnse inscripties op votiefstenen. Ook op Nederlandse bodem heeft er verering voor deze moedergodinnen bestaan. De Zeeuwse godin Nehalennia toont bijvoorbeeld een bijzondere gelijkenis met deze Matres. Helaas hebben de dames de geschiedenisboeken nooit gehaald. Desondanks zijn ze een belangrijke inspiratiebron voor mijn praktijk.

De cultus van de Matres heeft te maken met verschillende aspecten van het leven. Daar onder vielen ook vruchtbaarheid en geboorte. Het ging waarschijnlijk om persoonlijke beschermgodinnen die werden aangeroepen op belangrijke momenten in het leven. Ook tijdens de geboorte werden de Matres gezien als belangrijke helpsters. Het is dan ook niet gek dat men vermoedt dat sommige van de Matres werden gezien als de geesten van de voormoeders die de vrouwen van hun eigen familie bijstonden.

Matres

Hoewel we in de laatste eeuwen vooral de naam van de vaders hebben doorgegeven, sta je tijdens je zwangerschap en de geboorte in onlosmakelijke verbinding met je eigen voormoeders. De naam Matres leek me dan ook bijzonder geschikt voor mijn praktijk. Zoals vrouwen vroeger misschien zich gesteund voelde door onzichtbare krachten, hoop ik jou diezelfde ondersteuning te laten ervaren tijdens je zwangerschap en bevalling. Ik ben dan wel niet onzichtbaar, ik kan wel er voor zorgen dat je je gedragen voelt.

Het logo

Het logo van doula praktijk Matres is ontstaan tijdens de eerste les op de opleiding. Het stelt een barende vrouw voor en is opgebouwd uit drie maal hetzelfde symbool: de vesica piscis. De twee cirkels, die elkaar raken in elkaars middelpunt, staat symbool voor vrouwenkracht en manifestatie. De vorm doet denken aan de vulva. De drievoud verwijst naar de moederlijke lijn, de voormoeders, de Matres. 

In de heilige geometrie stelt de vesica piscis het eerste figuur voor in het creatie proces. Er is dus een mooie parallel met de celdeling die een enkele eicel tot een kindje laat uitgroeien.