Doula Praktijk Matres

Wat is een doula?

Het woord ‘doula’ is een oud Grieks woord dat ‘dienende vrouw’ betekent. Een doula is een vrouw die zich heeft gespecialiseerd in de fysieke, mentale en emotionele ondersteuning van zwangere vrouwen en hun partners tijdens de zwangerschap, geboorte en de eerste periode daarna. Ze is een zwangerschaps- en geboortecoach en maakt onderdeel uit van het geboorteteam.

De ondersteuning die een doula kan bieden is anders dan die van een verloskundige, gynaecoloog, kraamverzorgende, partner of andere omstanders tijdens de bevalling. Ze biedt praktische, niet-medische begeleiding van persoonlijke aard die de andere deelnemers van het geboorteteam aanvult, ondersteunt en versterkt. De doula vult de gaten op in de reguliere zorg. Ze werkt op de achtergrond om een veilige ruimte te creëren en de barende vrouw en haar partner het zo comfortabel mogelijk te maken.

Voordelen van een doula

Misschien vraag je je af wat nou precies het voordeel is van een doula. Natuurlijk, het klinkt leuk, maar waar is dat nou goed voor, nog een persoon in de kamer? Het wetenschappelijk onderzoek spreekt voor zichzelf. Het meest bekende onderzoek (Klaus & Kennell, 1993) specifiek over de effecten van een doula toonde significante resultaten:

 • 45% minder keizersneden;
 • 25% kortere duur van de bevalling;
 • 60% minder verzoeken om een ruggenprik;
 • 50% minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’);
 • 31% minder verzoeken om pijnbestrijding;
 • 34% minder tangverlossingen.

Daarnaast heeft men ondervonden dat de begeleiding van een doula ook bijdraagt aan de volgende zaken:

 • een grotere mate van tevredenheid over de bevallingservaring;
 • een grotere betrokkenheid van de partner tijdens de bevalling;
 • een grotere tevredenheid over de partner tijdens en na de bevalling;
 • minder postnatale depressies zes weken na de geboorte;
 • minder gezondheidsklachten bij de baby na de bevalling;
 • een versterkte band tussen moeder en kind.

De eerste drie van deze punten zijn meetbaar psychologische effecten als mogelijk gevolg van doula ondersteuning. De laatste 3 zijn mogelijk het gevolg van minder medische ingrepen. Een doula is dus niet zomaar nog een persoon in de kamer, maar oefent een bewezen positieve invloed uit op de bevalling. Een doula zal met jou en je partner samenwerken om de beste situatie voor jou te creëren. Ook als dingen anders lopen dan gepland, kan een doula jullie bijstaan. Het resultaat is een betere ervaring.

Meer info over wetenschappelijk onderzoek naar continue begeleiding is te vinden op de website van de NBVD.

Rol doula in geboorteteam

Een doula is niet medisch onderlegd en ik bemoei me dan ook in geen geval met het medische verloop van de bevalling. Wel bezit ik uitgebreide kennis over het natuurlijke verloop van een bevalling en hoe ik jou en je partner daarin het beste kan ondersteunen. Niemand kent jou beter dan je partner. Ik zal mijn uiterste best doen om je partner de juiste handvatten en de ruimte te geven om jou optimaal bij te kunnen staan. Zo krijgt je partner een actievere rol. Veel vrouwen geven aan dat de begeleiding van de doula er voor zorgde dat ze de bijdrage van hun partner veel meer waardeerden. Dat geldt natuurlijk voor alle naasten die je bij je bevalling wenst te hebben.

Mijn rol ligt voor een belangrijk deel in de voorbereiding. Ik sta voor jullie klaar met kennis, aandacht en begrip. Tijdens de gesprekken in aanloop naar de bevalling bespreken we jullie geboortewensen. Elke bevalling is uniek. We nemen de mogelijkheden en keuzes door die je tegenkomt, bespreken de onderwerpen die voor jullie van belang zijn, ook als alles anders loopt dan gehoopt, en ik help jullie inzicht te krijgen in jullie rechten. Ik leer jullie concrete technieken en vaardigheden om in te zetten tijdens de bevalling. Ik bied jullie eigen regie en handvatten om binnen de mogelijkheden de optimale situatie te creëren voor de bevalling, waar die dan ook mag plaatsvinden. Ik help jullie om de verwelkoming van jullie kindje een bewuste, betekenisvolle gebeurtenis te maken.